SketchUp & BWI

Online Leeromgeving
Voorlopig is het lespakket alleen beschikbaar via de online leeromgeving van het Platform vmbo BWI. Het aanschaffen van licenties gaat voor scholen die reeds gebruik maken van de leermiddelen van het Platform dus heel eenvoudig. Scholen die de leermiddelen van het Platform niet gebruiken, hebben nog even geduld nodig. Wanneer je interesse hebt stuur dan een mail naar info@sketchupstudio.nl Hoe meer aanmeldingen hoe eerder wij het lespakket ook aan ‘niet-Platform-scholen’ kunnen aanbieden.

Introductie
SketchUp is een toegankelijk 3D tekenprogramma. En de combinatie SketchUp en BWI is sterk. Daarom ontwikkelden wij het lespakket ‘SketchUp & BWI’. Hierin leren de leerlingen 3D tekenen aan de hand van de vaardigheden en begrippen uit het profiel. 3D tekenen wordt steeds belangrijker want zonder 3D is er bijvoorbeeld geen Virtual Reality, geen 3D printen en gaat ontwerpen in het algemeen minder efficiënt. Ons lespakket Sketchup & BWI is specifiek voor BWI ontwikkeld op basis van:

 • SketchUp gerelateerde leerdoelen: wat heb je nodig om met SketchUp te werken. Zoals hoe teken je een rechthoek en hoe verplaats ik een object.
 • Wat moet een vmbo leerling kunnen maken en welke begrippen moet hij kennen.
 • De praktijkbladen van het platform vmbo BWI. Met toestemming van het platform komen enkele praktijkbladen terug in het lespakket.

Met deze combinatie slaan we drie vliegen in één klap.

Je kunt bijvoorbeeld een leerling een blokje leren tekenen in 3D. Maar het is veel interessanter deze leerling uit te dagen om naar eigen inzicht op een kadastrale kaart gebouwen te tekenen, met ieder gebouw een unieke dakvorm. Zo behalen wij niet alleen onze SketchUp leerdoelen maar besteden we tegelijkertijd aandacht aan begrippen als kadastrale kaart, sectienummer, rooilijn, dakvorm en bestemmingsplan.

 

Inhoud
Het lespakket bestaat uit zo’n vijftig oefeningen verdeeld over zes blokken:

 • Blok 1 – Stedenbouw 
  De eerste opdracht gaat over een eiland. We leren navigeren in SketchUp maar gebruiken ook begrippen als utiliteitsbouw, woningbouw en maatschappelijke voorzieningen. De leerling gaat aan de slag met een klein wijkje waar woningen met verschillende dakvormen ontworpen mogen worden en leert alles over primaire vormen modelleren en hoe je een goed gestructureerd 3D model moet opbouwen.
 • Blok 2 – Bouwtechniek A
  Leren verplaatsen aan de hand van een bouwplaatsinrichting, kopiëren tijdens het plaatsen van een bouwraam, in serie kopiëren met metselen en nog veel meer. Veel SketchUp en alle voorbeelden zijn BWI gerelateerd.
 • Blok 3 – Wonen & Interieur
  We gaan wat betreft SketchUp verder waar we in blok 2 gebleven zijn maar de onderwerpen zijn nu meer gericht op Wonen en Interieur. We sluiten het blok af met een aantal mooie opdrachten waarbij de leerling kan laten zien wat hij de afgelopen drie blokken heeft geleerd.
 • Blok 4 – Bouwtechniek B
  Terug naar de bouwtechniek waar we meer geavanceerde tekentechnieken zien maar ook aandacht besteden aan het presentatie-klaar maken van het model voordat we met blok 5 kunnen beginnen.
 • Blok 5 – Technisch Tekenen
  Bij een lespakket voor SketchUp Pro mag het programma LayOut zeker niet ontbreken. In vijftien lessen doorlopen we alle stappen die nodig zijn om een prachtige presentatie te maken. Presenteer alle aanzichten en doorsneden op schaal in 2D in jouw eigen huisstijl. Vanaf nu is het 3D model de basis voor al ons 2D werk en nooit meer omgekeerd.
 • Blok 6 – Presenteren & 3D Printen
  Eigenlijk is de leerling na blok vijf klaar voor het examen maar er is nog zoveel leuks te doen met SketchUp. Een film maken alsof je door je ontwerp wandelt, aanzichten klaarmaken voor de lasersnijder en de magie ervaren om je eigen ontworpen 3D model te printen en vast te kunnen houden.

 

Werkwijze
Leren 3D tekenen vanuit een boek is niet efficiënt en inspirerend. Daarom worden alle opdrachten in korte films behandeld waarbij de leerling tijdens of na de film direct aan de slag kan. Iedere les sluit af met een korte toets. De vragen worden meestal zo gesteld dat zelfs de verkeerde antwoorden nog leerzaam zijn. Als docent heb je uiteraard volledige inzage in de prestaties van de leerling. Naast de online uitleg is er ook een digitaal handboek waar alle opdrachten, leerdoelen en werktekening zijn te vinden. Alle leerdoelen zijn per opdracht geïndexeerd zodat een leerling een bepaalde handeling eenvoudig in het boek kan terugvinden.

 

Kosten
 €17,95 voor scholen die leermiddelen afnemen bij het platform. (https://www.vmbo-bwi.nl/)
± €22,- voor scholen die geen leermiddelen afnemen bij het platform. (indicatie!)

 


SketchUp voor docenten

De meeste leerlingen zullen met veel plezier met het lespakket SketchUp & BWI aan de slag gaan. En met een beetje geluk zijn ze hun docent na drie weken al ver voorbij. Hoe ga je dat als docent bijbenen? Gelukkig hoef je niet eerst alle lessen zelf te doen. Via bijscholingvmbo.nl (zoek op: SketchUp studio) kun je je aanmelden voor een tweedaagse training bij ons in Alphen aan den Rijn en vanaf vier collega’s komen we ook bij jou op school. Heb je interesse in een cursus op jouw locatie stuur dan een mail naar info@sketchupstudio.nl

 

Online Leeromgeving
Voorlopig is het lespakket alleen beschikbaar via de online leeromgeving van het Platform vmbo BWI. Het aanschaffen van licenties gaat voor scholen die aangesloten zijn bij het Platform dus heel eenvoudig. Scholen die niet aangesloten zijn bij het platform hebben nog even geduld nodig. Wanneer je interesse hebt stuur dan een mail naar info@sketchupstudio.nl Hoe meer aanmeldingen hoe eerder wij het lespakket ook aan ‘niet-Platform-scholen’ kunnen aanbieden.

 

De Vraagbaak

 • Kan ik de licentie voor het lespakket direct bij SketchUp Studio bestellen?
  Helaas. Dit moet via de webshop van het Platform.

 

 • Kan ik het lespakket ook op onze eigen server installeren?
  Het lespakket draait op de server van Procademy. Er zijn technisch gezien wel mogelijkheden om deze te koppelen aan een eigen omgeving. Alle content blijft echter op de server van Procademy staan. Neem voor meer informatie contact op via info@sketchupstudio.nl

 

 • Wat kost een docentenlicentie voor het lespakket?
  Wanneer je bent aangesloten bij het Platform en leermiddelen afneemt kun je als docent geheel kosteloos ons lespakket inzien. 

 

 • Is er voor ‘niet-Platform-scholen’ de mogelijkheid om een demo te krijgen?
  Jazeker. Via de webwinkel van Procademy kun je voor €0,- een demo aanschaffen waar het hele eerste blok te volgen is. Klik HIER.

 

 • Kan ik ook mijn SketchUp licenties via jullie regelen?
  Helaas. Voor SketchUp licenties kun je terecht bij www.slbdiensten.nl (SLIM) Zij verzorgen alle educatieve licenties voor SketchUp (en andere software)

 

 • Wat kost een licentie voor SketchUp Pro?
  Er zijn twee soorten licenties. Een netwerklicentie is het meest voordelig en kost €13,- per stoel. Dit zijn zogenaamde ‘floating licenses’; dat wil zeggen dat een server in de gaten houdt hoeveel licenties er in gebruik zijn. Je kunt dus zonder zorgen op alle computers SketchUp installeren. Wanneer het maximaal aantal gebruikers is bereikt krijgt de eerstvolgende de melding dat er geen licentie beschikbaar is. Voorwaarde is wel dat de computer zich binnen het netwerk van de school bevindt. Voor meer informatie over netwerklicenties kun je het beste contact opnemen met www.slbdiensten.nl
  Dan is er ook nog de ‘standaard’ studentenlicentie van SketchUp Pro. Deze kost €51,- per jaar en kan op iedere computer geïnstalleerd worden. Ga voor een licentie naar www.slim.nl

 

 • Wij werken met SketchUp Free. Is dit lespakket dan geschikt?
  De online versie van SketchUp ziet er compleet anders uit dan SketchUp Pro. Wat betreft basisfunctionaliteit zijn de programma’s voor 90% gelijk aan elkaar. Een rechthoek blijft een rechthoek en een lijn is ook online recht. De handige leerling zal het geen probleem vinden om thuis verder te tekenen met de gratis online variant. Voor de leerling met iets minder aanleg zal de andere interface minder wenselijk zijn. Daarnaast is het ontbreken van het opmaakprogramma ‘LayOut’ een groot gemis. Het is niet mogelijk om met SketchUp Free (fatsoenlijke) 2D tekeningen op schaal te maken.

 

 • Komt er ook een lespakket voor SketchUp Free
  Dit heeft momenteel niet onze prioriteit.

 

 • Wij werken met SketchUp Make 2017. Is dit lespakket dan geschikt?
  Dit is de allerlaatste gratis desktop versie van SketchUp en is wat betreft interface nagenoeg gelijk aan de meest recente versie. We missen een aantal functies maar er kan prima mee getekend worden. Het grootte probleem zit hem in het ontbreken van LayOut. Met LayOut kun je een 3D model omzetten naar een 2D presentatie met foto’s, teksten, aanzichten, doorsneden en plattegronden op schaal. Dit programma maakt onderdeel uit van het Pro pakket en zal in blok vijf uitgebreid worden behandeld. Daarnaast moet je jezelf ook afvragen hoe wenselijk het is dat in het onderwijs met verouderde software wordt gewerkt. 

 

 • Kunnen de leerlingen ook thuis aan de slag?
  De leerling kan thuis inloggen en verder gaan met het lespakket waar hij of zij op school is gebleven. Enige voorwaarde is een werkende versie van SketchUp. Als dit op een legale manier gebeurd kan er een licentie via www.slim.nl worden gekocht of werken met één van de gratis versies. (zie ook bovenstaande twee vragen)

 

 • Wij werken op een Chromebook. Kunnen wij met SketchUp Pro aan de slag?
  SketchUp Pro is een desktop programma dat niet op een Chromebook geïnstalleerd kan worden. De enige versie die op een Chromebook draait is SketchUp free. De compleet andere interface en het ontbreken van LayOut maakt dit lespakket ongeschikt. Daarnaast zijn niet alle Chromebooks geschikt voor 3D tekenen en zullen ook SketchUp Free niet kunnen opstarten.

 

 • Heb ik voor SketchUp een speciale computer nodig?
  Een computer die geschikt is voor 3D tekenen is nooit het instapmodel. Een snelle processor, snelle videokaart en voldoende interngeheugen zorgen ervoor dat de computer op bijna alle onderdelen bovengemiddeld moet presteren. De gedachte dat SketchUp een relatief eenvoudig programma is en dus prima op een goedkope computer draait is dus ook onjuist. Aan de andere kant zijn de praktijkopdrachten ook weer geen ‘rocket science’ en geef ik tijdens het lespakket ook handige tips hoe je de computer zo snel mogelijk kunt laten werken. Wanneer de computer SketchUp kan opstarten zonder foutmelding dan is hij snel genoeg voor de opdrachten uit dit lespakket.

 

 • Werkt SketchUp alleen op een Apple?
  Nee. SketchUp werkt zowel op Apple als Windows. De verschillen tussen de besturingssystemen zijn overigens klein.

 

 • Staat een oefening uit het lespakket gelijk aan een lesuur?
  Nee. Het is een mix van korte en wat langere oefeningen. Soms zal het mogelijk zijn om meerdere oefeningen in een lesuur uit te voeren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?