'Gaan we vandaag SketchUp doen?'

De 27-jarige Jordi Schoeber is docent op HPC Centrum: een school voor praktijkonderwijs in het centrum van Rotterdam. Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs voor leerlingen tussen de 12 en 19 jaar oud die extra ondersteuning nodig hebben en leren door te doen. Ze leren er ook uit boeken, maar vooral in de praktijk. Jordi vertelt over de inzet van SketchUp en het enthousiasme van zijn leerlingen voor het 3D-tekenprogramma. “Ze hebben er ontzettend veel lol in en halen er nog wonderbaarlijk hoge cijfers voor ook.”

Vol techniektasje

Jordi geeft het vak Techniek: houtbewerking, fietstechniek en schilderen. “Dat zijn de basiscertificaten die de leerlingen meekrijgen. Daarnaast kunnen ze ook een heftruck- of een lascertificaat halen. We proberen het techniektasje van de leerlingen zo vol mogelijk te krijgen als ze hier van school gaan, want de meeste gaan na het praktijkonderwijs meteen aan het werk. Een enkeling stroomt door naar een mbo-opleiding op niveau 1. Naast techniek bieden we de leerlingen ook de vakken Horeca, Facilitair en Detailhandel.”

Hoe Jordi zelf SketchUp leerde kennen? “Voor mijn studie Docent Bouwen, Wonen en Interieur kwam ik voor het eerst in aanraking met SketchUp. Daar heb ik toen een basiscursus voor gedaan die voornamelijk gericht was op architectuur. Ik vond het een leuke cursus, maar op een gegeven moment was ik er niet meer mee bezig en dan verwatert het.”

SketchUp voor praktijkonderwijs

Toen de school op zoek ging naar een vervolg op Amerikaanse projectie, de tekenmethode in het derde leerjaar, hoorde Jordi van het SketchUp-lespakket voor het vmbo. “Ik vroeg me af waarom dat er ook niet voor praktijkonderwijs was, en zo kwam ik in contact met Matthijs van SketchUp Studio, de maker van het lespakket. Hij was op dat moment toevallig al bezig met het ontwikkelen van een lespakket voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs – lespakket PrO VSO – en nodigde me uit om er een keer met hem over te komen sparren. Daarna was het eigenlijk een kwestie van wachten.”

Sterke link met de praktijk

Ondertussen doet Jordi een paar cursussen bij Matthijs om zijn eigen SketchUp-kennis weer op te frissen. “Het mooie van een cursus bij Matthijs is dat die ook echt op docenten is gericht – het gaat puur om de basis van het tekenen en wat je wilt overbrengen op de leerlingen. Het fijne is dat hij het heel erg ophangt aan de praktijk; je merkt dat Matthijs geregeld op scholen komt en daar veel voorbeelden van mee terug neemt. En het blijft niet alleen bij het tekenen, hij vertaalt het ook naar de praktijk met innovaties en nieuwe machines. Bovendien is Matthijs niet te beroerd om ook na de cursus als vraagbaak te dienen – op vrijdag online, maar je kunt hem ook altijd bellen. Hij spart met je, ook tijdens cursusdagen, en is oprecht geïnteresseerd in je en in wat je doet. Ik heb het altijd als heel prettig ervaren en ben er met veel plezier naartoe gegaan.”

Met een VR-bril op door een wijk in aanbouw

Als onderdeel van zijn afstudeerproject voegt Jordi aan het lespakket PrO VSO het gebruik van VR-brillen toe. “Op die manier kunnen mijn leerlingen het bouwproces ook echt zien – met een VR-bril op lopen ze bijvoorbeeld door een virtuele wijk in aanbouw waar ze van het ene huis alleen de fundering zien terwijl een ander huis al helemaal klaar is – en alle stadia daartussenin. Of ik leg bij de nokgording een hamer neer die de leerlingen dan moeten zoeken. Op die manier leren ze op een leuke manier alle benamingen kennen. Als ze er een beeld bij krijgen, gaat het pas echt leven en worden ze enthousiast.”

Laagdrempelig en wonderbaarlijk hoge cijfers

Inclusief de school van Jordi zijn er nu vijf Nederlandse scholen die met PrO VSO van SketchUp Studio aan de slag zijn gegaan. “We zijn er inmiddels een paar maanden mee bezig en ik merk echt dat de kinderen enthousiast zijn. Ik was eerst bang dat het lesniveau misschien te hoog zou zijn, maar tot nu toe kunnen ze het bijna allemaal zelfstandig doen. Het is heel laagdrempelig, omdat het aansluit bij hun belevingswereld. ‘Gaan we SketchUp doen vandaag?’ is het als ze binnenkomen. Het is natuurlijk allemaal op de computer en dat ligt hen wel, maar ze halen ook echt wonderbaarlijk hoge cijfers – zeker als je bedenkt dat ze dit voor het eerst doen. Het mooiste van SketchUp is dat je op wel drie verschillende manieren met een tekening bezig kunt zijn: eerst maken, dan zien met VR en het vervolgens in het echt maken in de praktijk.”

Tip van Jordi: “via de website Bijscholing vmbo kun je goedkoop cursussen volgen, ook die van SketchUp bij Matthijs. Twee dagen cursus kost je dan 180 euro, inclusief lunch. En heel eerlijk: als je daar twee dagen hebt geluncht heb je het geld er al bijna uit. Want die is verrekte lekker!”

Zelf aan de slag?

Wil jij net zoals Jordi met jouw PrO leerlingen aan de slag met SketchUp?
Op www.sketchupstudio.nl/pro vind je alle informatie die je nodig hebt.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?